Μαρασκίνο: Στο ξινό κεράσι ή βύσσινο του είδους marasca οφείλει την ονομασία του το δημοφιλές Μαρασκίνο, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη ζαχαροπλαστική, ως βασικό συστατικό που προσδίδει γεύση και άρωμα σε πολλές συνταγές γλυκών. Το Μαρασκίνο έχει μία λαμπρή ιστορία που ξεκινά το 1759 με τον Franscesco Drioli, ένα Βενετό έμπορο που ξεκινά την παραγωγή του κερασιού μαρασκίνο στη Ζαντάρ, πρωτεύουσα της Δαλματίας που συνέδεσε το όνομά της με την παραγωγή του καρπού. Η ποτοποιία του Drioli και το υπέροχο Μαρασκίνο του κατέκτησαν όλο τον κόσμο και έγιναν η αγαπημένη μάρκα ποτού για 150 χρόνια, με τον Drioli, την οικογένειά του και τους απογόνου του, να απολαμβάνουν σεβασμό και χρήματα από βασιλιάδες και αυτοκράτορες, σε Αυστρία, Μεγάλη Βρετανία και Ιταλία. Σήμερα, η Κροατία παραμένει να είναι η μεγαλύτερη παραγωγός λικέρ στον κόσμο, με το Μαρασκίνο να διατηρεί τα σκήπτρα της προτίμησης της μεγαλύτερης μερίδας του κοινού που αγαπά τα ηδύποτα.