Ούζο
Αναγνωρισμένο εθνικό ποτό από το 1989, το ούζο ήρθε στην Ελλάδα από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, με προέλευση τη Λέσβο και τη Χίο. Πρόκειται για ένα ποτό με βασικά συστατικά την καθαρή αλκοόλη γεωργικής προέλευσης και αρωματικούς σπόρους, όπως κορίανδρο, μάραθο, γλυκάνισο, ρίζα αγγελικής κ.ά..
Κατά την παρασκευή του ούζου χρησιμοποιούνται αποστακτήρες που αναμιγνύουν τα συστατικά, τα οποία βράζουν έως ότου δημιουργηθεί το τελικό προϊόν. Για να καταναλωθεί, θα πρέπει να αναμιχθεί με νερό ή πάγο, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύεται από ποικιλία μεζέδων.